Villanyóra szabványosítás

Az ELMŰ előirja, ha bármilyen okból plombát kell bontani a villanyórán, akkor a jelenlegi szabványoknak megfelelően kell kialakítani a mérőhelyet. Ez azt jelenti, hogy a régi guman táblára szereregi_villanyoralt órákat kettős plombálhatóságú mérődobozba kell átszerelni. Ezen felül, ha a fővezetékek nem felelnek meg az új szabványoknak ill. jogszabályoknak, akkor azt is cserélni kell. Például, ha az óra mögött keressük a szétégett kötést, és régi textil szigetelésű vezetékeket találunk, azt kötelezően kicseréljük.villanyora_megeszerelve

Az energia bővítésnél hasonló a helyzet. A négyvezetékes hálózatot az Msz 447 szerint biztonságos ötvezetékes rendszeré kell átalakítani. PEN vezetőt legalább 10-es vezetékre cseréljük.

Villanytűzhely bekötéseknél fordul még elő, hogy cserélni kell a fővezetéket, mikor felbővitjük az óránkat 16 A -ról 32 A- re – mert a régi vezeték nem bírja el a 8-9 kW -os teljesítményt.

A szabványosítást a kiselosztó berendezésen (biztosítéktábla) is el kell végezni. Áram-védőkapcsolót kell beszerelni (Fi-relé, ÉV- relé). Ez a villamos szerkezet véd meg minket a szivárgó áram által okozot balasetektől.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő Mob.: +36306040927

A szabványosításhoz kapcsolódó fontos információk az alábbi linken megtalálhatók:
http://www.villanyszerelogyorsszolgalat.hu/foldkabelt-vagy-szabadvezeteket-legkabelt-kell-letesiteni-uj-villanyora-telepiteshez-ill-energia-boviteshez-2/

Gyakori példa: Régebbi villanyóraszekrény kialakításoknál fordul elő kertvárosi környezetben, hogy a szabad vezeték (légkábel) a ház falára, vagy a tetőtartó oszlopra csatlakozik. A méretlen vezeték a padlástérben van vezetve szabálytalanul, a villanyóraszekrény lakótéren belül van. Ilyenkor a méretlen fővezeték hiba javításnál kötelezően megszüntetjük a méretlen vezeték vízszintes nyomvonalát a padlástérben, és a villanyóra szekrényt lakótéren kívülre helyezzük. Gyakorlatilag át kell helyezni a villanyórát. Sajnos az átszerelés költségeit ami nem kevés, kb.60-120 e Forint, a felhasználót terheli.

16. kerület, villanyszerelő gyorsszolgálat hibaelhárítás

Mob.: 06306040927

Egy céghez a 16.kerületbe fázis kimaradás miatt hívtak azonnali hibaelhárításra villanyszerelő gyorsszolgálatost.

Elburkolt alutokozott földkábel fogadó

Elburkolt alutokozott
földkábel fogadó

Sajnos nem volt egyszerű feladat a hiányzó fázis kimaradásának okát megtalálni.

Kertvárosi környezetben ezen a címen földkábeles csatlakozás volt kialakítva. A villanyóra betáplálásánál mérhető volt a középső fázis hiánya. Az ELMŰ segítségét kértem, mert gondolván a közcélú hálózatnál lehet a hiba, mivel már a fogyasztásmérőnél elveszett egy fázis. Azt ígérték az ELMŰ ügyfélszolgálaton, hogy négy órán belül megkezdik a hiba elhárítást.

Nem kellet egy órát sem várni, mert megjelentek az ELMŰ villanyszerelő szakemberei.

Azonnal elkezdték az utcai nagy elosztó doboztól a villanyóráig vizsgálni a hálózatot.

Sajnos az oszlopon megvolt mindegyik fázis. A mérőszekrényig nem volt feltárható földkábelt fogadó doboz, ezért befejezték a hiba keresést.

Az ELMŰ villanyszerelő szakemberei mindent megtettek amit csak lehetett.

Az ügyfelem nem volt boldog.

Nem maradt más, mint a bontással megkeresni a csatlakozó dobozt. Elkezdtem vésni a mérőszekrény mellett betáplálási oldalon lévő csövezés mentén. Hamar kb. egy méter vésés után megtaláltam a A1-es alu tokozott földkábelt fogadó csatlakozó dobozt.

Öröm és boldogság.

Megtisztítottam az alutokozott fedelét és kinyitottam, majd kicseréltem a biztosítékot.

Ellenőriztem a betáplálási feszültségeket. Megírtam a papírokat és már készen is voltunk.

Ezúton szeretnék gratulálni az ismeretlen, magát kőműves szakembernek nevező természetes személyt, hogy jó munkát végzett  -és kérném szépen legközelebb nem leburkolni az elektromos dobozokat.

Felesleges költségébe kerül az ügyfelemnek a rombolással járó hibakeresés helyreállítása.

 

 

.