Villanyóra szabványosítás

Az ELMŰ előirja, ha bármilyen okból plombát kell bontani a villanyórán, akkor a jelenlegi szabványoknak megfelelően kell kialakítani a mérőhelyet. Ez azt jelenti, hogy a régi guman táblára szereregi_villanyoralt órákat kettős plombálhatóságú mérődobozba kell átszerelni. Ezen felül, ha a fővezetékek nem felelnek meg az új szabványoknak ill. jogszabályoknak, akkor azt is cserélni kell. Például, ha az óra mögött keressük a szétégett kötést, és régi textil szigetelésű vezetékeket találunk, azt kötelezően kicseréljük.villanyora_megeszerelve

Az energia bővítésnél hasonló a helyzet. A négyvezetékes hálózatot az Msz 447 szerint biztonságos ötvezetékes rendszeré kell átalakítani. PEN vezetőt legalább 10-es vezetékre cseréljük.

Villanytűzhely bekötéseknél fordul még elő, hogy cserélni kell a fővezetéket, mikor felbővitjük az óránkat 16 A -ról 32 A- re – mert a régi vezeték nem bírja el a 8-9 kW -os teljesítményt.

A szabványosítást a kiselosztó berendezésen (biztosítéktábla) is el kell végezni. Áram-védőkapcsolót kell beszerelni (Fi-relé, ÉV- relé). Ez a villamos szerkezet véd meg minket a szivárgó áram által okozot balasetektől.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő Mob.: +36306040927

A szabványosításhoz kapcsolódó fontos információk az alábbi linken megtalálhatók:
http://www.villanyszerelogyorsszolgalat.hu/foldkabelt-vagy-szabadvezeteket-legkabelt-kell-letesiteni-uj-villanyora-telepiteshez-ill-energia-boviteshez-2/

Gyakori példa: Régebbi villanyóraszekrény kialakításoknál fordul elő kertvárosi környezetben, hogy a szabad vezeték (légkábel) a ház falára, vagy a tetőtartó oszlopra csatlakozik. A méretlen vezeték a padlástérben van vezetve szabálytalanul, a villanyóraszekrény lakótéren belül van. Ilyenkor a méretlen fővezeték hiba javításnál kötelezően megszüntetjük a méretlen vezeték vízszintes nyomvonalát a padlástérben, és a villanyóra szekrényt lakótéren kívülre helyezzük. Gyakorlatilag át kell helyezni a villanyórát. Sajnos az átszerelés költségeit ami nem kevés, kb.60-120 e Forint, a felhasználót terheli.

I. kerület villany gyorsszervíz

2014-01-07 13.22.292014-01-07 14.28.092014-01-07 13.54.342014-01-07 14.08.32Egy I. kerületi irodához hívtak villanyszerelő gyorsszolgálatot, mert erőteljesen füstölt, lángolt a falban lévő kötődoboz.

Az első megállapításra túlterhelt  MM fal aluminium vezetékek a kötéseknél égtek szét. A hibát a kiselosztó táblába szerelt 16 A-es automata biztosító okozta. Valószínűleg a szakképzett vagy nem szakképzett villanyszerelő felújításkor nem számolta ki a vezeték terhelhetőségét. Nem alkalmazta a MSZ 14550-1:1979; MSZ1600 (visszavont) vagy MSZ 2364/MSZ HD 60364-es szabványt, amit már nem kötelező használni. Mert a szabvány használata önkéntes! Mivel rendeltetése szerint munkahelynek minősül az ingatlan, ezért az idevonatkozó 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet előírja a szabványok alkalmazását. Többek közt az időszakos szabványossági felülvizsgálatot. Ellenőrző felülvizsgálatot az üzemeltetés megkezdését megelőzően. Átalakítás és javítás után a szerelés befejező műveleteként kell elvégezni szabványossági felülvizsgálatot.

Ha ezek a vizsgálatok teljesültek az elektromos felújítás után, -akkor ki kellett volna derülnie az alul méretezett vezetékek, vagy a szabálytalan nagy értékű 16 A-es kismegszakítók esetleges tűzveszélyességének.

Javaslom az iroda elektromos hálózat felújítását, érintésvédelmi és szabványossági felülvizsgálatát.

 

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő +36306040927      www.facebook.com/Villanyszerelo24