Villanyóra szabványosítás

Az ELMŰ előirja, ha bármilyen okból plombát kell bontani a villanyórán, akkor a jelenlegi szabványoknak megfelelően kell kialakítani a mérőhelyet. Ez azt jelenti, hogy a régi guman táblára szereregi_villanyoralt órákat kettős plombálhatóságú mérődobozba kell átszerelni. Ezen felül, ha a fővezetékek nem felelnek meg az új szabványoknak ill. jogszabályoknak, akkor azt is cserélni kell. Például, ha az óra mögött keressük a szétégett kötést, és régi textil szigetelésű vezetékeket találunk, azt kötelezően kicseréljük.villanyora_megeszerelve

Az energia bővítésnél hasonló a helyzet. A négyvezetékes hálózatot az Msz 447 szerint biztonságos ötvezetékes rendszeré kell átalakítani. PEN vezetőt legalább 10-es vezetékre cseréljük.

Villanytűzhely bekötéseknél fordul még elő, hogy cserélni kell a fővezetéket, mikor felbővitjük az óránkat 16 A -ról 32 A- re – mert a régi vezeték nem bírja el a 8-9 kW -os teljesítményt.

A szabványosítást a kiselosztó berendezésen (biztosítéktábla) is el kell végezni. Áram-védőkapcsolót kell beszerelni (Fi-relé, ÉV- relé). Ez a villamos szerkezet véd meg minket a szivárgó áram által okozot balasetektől.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő Mob.: +36306040927

A szabványosításhoz kapcsolódó fontos információk az alábbi linken megtalálhatók:
http://www.villanyszerelogyorsszolgalat.hu/foldkabelt-vagy-szabadvezeteket-legkabelt-kell-letesiteni-uj-villanyora-telepiteshez-ill-energia-boviteshez-2/

Gyakori példa: Régebbi villanyóraszekrény kialakításoknál fordul elő kertvárosi környezetben, hogy a szabad vezeték (légkábel) a ház falára, vagy a tetőtartó oszlopra csatlakozik. A méretlen vezeték a padlástérben van vezetve szabálytalanul, a villanyóraszekrény lakótéren belül van. Ilyenkor a méretlen fővezeték hiba javításnál kötelezően megszüntetjük a méretlen vezeték vízszintes nyomvonalát a padlástérben, és a villanyóra szekrényt lakótéren kívülre helyezzük. Gyakorlatilag át kell helyezni a villanyórát. Sajnos az átszerelés költségeit ami nem kevés, kb.60-120 e Forint, a felhasználót terheli.

13. kerület, panel villanyszerelés

szegélyléc -vezetékcsatorna szerelésSokszor gondot okoz a panel lakásokban kiépíteni újabb konnektor áramköröket. Azért, mert a panelekben legtöbbször nem lehet áthúzni a vezetékeket, mert MM fal vezetékeket használtak.

Itt van költséghatékony megoldás. Már sok helyen lehet kapni pl.: Praktiker, OBI áruházakban olyan vezeték csatornát, ami egyben szőnyeg, illetve parketta szegélyléc is. Nagyon sok színben és mintában lehet kapni. Nem  drága és nagyon jó minőségű műanyagból készülnek. Lehet kapni hozzá konnektoroknak és mindenféle szerelvénynek kiemelő keretet, véglezáró elemet, sarok elemet stb…

Viszonylag egyszerű szerelni, csak egy kis rutin kell hozzá.

szgélylécre szerelt konnektorAz új áramkörök kiépítésével ne felejtsék el beszereltetni az Áram Védő Kapcsolót. (Fi-relét, életvédelmi relét) a jelenlegi műszaki előírásoknak, követelményeknek megfelelően.

PL.: Msz 60364, KLÉSZ

Hívjon ha kérdése van a termékkel kapcsolatban.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő Mob.:  06306040927

7. kerület villanyszerelő gyors hibaelhárítás

2013-10-26 10.51.23M. Istvánné rendelt gyors villanyszerelést, mert olyan zárlat keletkezett a lakásában, hogy nem tudta vissza kapcsolni az automata biztosítékot.

Elmondása szerint volt részleges villanyfelújítás valamikor a nyolcvanas években és nem érti mi lehet a gond.

A hibát viszonylag könnyű volt megtalálni, mert gyakorlatilag a falban volt egy dilettáns kötés, aminek megromlott a szigetelése és ezzel a szigetelés gyakorlatilag elhanyagolható kis impedanciájú vezetővé (zárlat) alakult ki.
A zárlat dinamikus hatása szétrobbantotta a falban lévő kötést.

-A hibás vezeték szakaszt leválasztottam a lakás hálózatáról. Irma néni kérésére még egy kapcsolót is lecseréltünk gyorsan.

Javaslom, hogy mindenki ellenőriztesse villanyszerelő szakemberrel otthonában az elektromos hálózatot legalább 5 évente.

Sokszor fel lehet tárni az idő előtt elöregedett kötéseket és könnyű szerrel ki lehet javítani őket, -vagy hiányóságok pótlásával pl.: (fi-relé) ÁVK beszereléssel halálos baleseteket előzhetünk meg, -vagy például védőérintkező nélküli konnektorokat védőérintkezősre cserélték, de védő vezető bekötése nélkül. Amit minden ide vonatkozó szabvány tiltja, mert életveszélyes. Ezeket a konnektorokat azonnal be kell kötni a védő földelőhálózatba.

Tegyen meg mindent, hogy biztonságos legyen elektromos hálózata.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő Mob.: 06306040927

 

 

 

 

16. kerület, villanyszerelő gyorsszolgálat hibaelhárítás

Mob.: 06306040927

Egy céghez a 16.kerületbe fázis kimaradás miatt hívtak azonnali hibaelhárításra villanyszerelő gyorsszolgálatost.

Elburkolt alutokozott földkábel fogadó

Elburkolt alutokozott
földkábel fogadó

Sajnos nem volt egyszerű feladat a hiányzó fázis kimaradásának okát megtalálni.

Kertvárosi környezetben ezen a címen földkábeles csatlakozás volt kialakítva. A villanyóra betáplálásánál mérhető volt a középső fázis hiánya. Az ELMŰ segítségét kértem, mert gondolván a közcélú hálózatnál lehet a hiba, mivel már a fogyasztásmérőnél elveszett egy fázis. Azt ígérték az ELMŰ ügyfélszolgálaton, hogy négy órán belül megkezdik a hiba elhárítást.

Nem kellet egy órát sem várni, mert megjelentek az ELMŰ villanyszerelő szakemberei.

Azonnal elkezdték az utcai nagy elosztó doboztól a villanyóráig vizsgálni a hálózatot.

Sajnos az oszlopon megvolt mindegyik fázis. A mérőszekrényig nem volt feltárható földkábelt fogadó doboz, ezért befejezték a hiba keresést.

Az ELMŰ villanyszerelő szakemberei mindent megtettek amit csak lehetett.

Az ügyfelem nem volt boldog.

Nem maradt más, mint a bontással megkeresni a csatlakozó dobozt. Elkezdtem vésni a mérőszekrény mellett betáplálási oldalon lévő csövezés mentén. Hamar kb. egy méter vésés után megtaláltam a A1-es alu tokozott földkábelt fogadó csatlakozó dobozt.

Öröm és boldogság.

Megtisztítottam az alutokozott fedelét és kinyitottam, majd kicseréltem a biztosítékot.

Ellenőriztem a betáplálási feszültségeket. Megírtam a papírokat és már készen is voltunk.

Ezúton szeretnék gratulálni az ismeretlen, magát kőműves szakembernek nevező természetes személyt, hogy jó munkát végzett  -és kérném szépen legközelebb nem leburkolni az elektromos dobozokat.

Felesleges költségébe kerül az ügyfelemnek a rombolással járó hibakeresés helyreállítása.

 

 

.

7.kerület Alsó Erdősor utca TÁRSASHÁZ elektromos probléma

Bojler szerelés után hivtak villanyszerelő gyorsszolgálatos segítséget, mert a fázis ceruza világított a földelésen.

Gyakorlatilag tipikus eset. Már többször találkoztam hasonló problémával. A bojler kikötése után megszünik a védőföldelés és a nulla vezető folytonossága, mert a lakáson belül több helyen keverve volt a nulla és a védővezető. Azt csak sejtettem, hogy a probléma a fővezetéki betáplálásnál van. Sajnos a villanyóra és a felette lévő kiselosztó villamos berendezés a hetvenes években készült, ezért nem volt könnyű dolgom. A vizsgálódás során több alu -réz kovalens kötéssel találkoztam, ezeket a kötéseket kijavítottam.

Szerencsére megtaláltam a védővezetőt a TÁRSASHÁZ fővezetéki leágazásánál. Nem tudom miért, de nem volt rákötve a PEN vezetőre. Ezért nem volt a lakásban védővezető.

A probléma megoldva, de a következő probléma ugyan abban a leágazó dobozban volt, – a  fővezetéken szétégett csatlakozás. A megrendelőt tájékoztattuk a fővezeték állapotáról.

 

 

Én próbáltam hívni a kapuban kifüggesztett TÁRSASHÁZI hirdetményen  Árvai Gyula 0-24 villanyszerelőt, sajnos nem tudta felvenni a telefont. Zámbori István villanyszerelő  6-20 -ig ügyelő mesterrel sikerült felvenni a kapcsolatott, de ő 20 óráig dolgozott. Abban egyeztünk meg, mivel jeleztem, hogy a javítást azonnal el kell végezni mert TŰZVESZÉLYES – és az én számlámat  a KÖZÖSKÉPVISELŐ nem fogja befogadni, ezért szerződött villanyszerelőt keres és küldenek azonnal az elektromos probléma kijavítására valakit. Remélve nem lesz túl késő az érkezés.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő +36306040927 www.villanyszerelo24.hu

 

 

Alu -réz kovalens kötés

Nem értem a dilettáns villanyszerelőket. Azt gondolják, ha alu- réz fővezetéket össze csavarják, akkor az megfelelő kötés?

alu -réz összekötés

alu -réz összekötés

Nem! Minden esetben kigyullad! Tűzveszélyes!

16. kerületbe riasztottak az éjjel, mert nulla szakadás miatt aránytalanul oszlott el a három fázis – és valahol csak pislákoltak a lámpák, valahol meg túl fényesen világítottak.  Az ELMŰ azt mondta, hogy nem az ő hatáskörük és szerelje meg egy regisztrált szerelő.

Az első csatlakozási pont az oszlop, ezért jogilag a fogyasztó feladata megjavíttatni a hálózatot.

Villanyszerelő gyorsszolgálat

Villanyszerelő gyorsszolgálat

Szerintem lehet másképp is értelmezni azt az idevonatkozó jogszabályt.

A szerelést másnap tudtuk befejezni, mert éjjel nem akartunk a vésőgéppel dolgozni.

A fővezeték első szakaszát cseréltük és szabályos alu – réz kötést alkalmaztunk.

Mészáros Péter regisztrált villanyszerelő

Mob.: +36306040927

 

XIII. kerület villanyszerelő gyorsszolgálat

vii. kerület villanyszerelő gyorsszolgálat